Translate

dimecres, 12 de gener del 2011

Comparativa 26" 29" Motivat pel Junior Borràs

Arran del comentari d'en JM Borràs Jr. em decideixo a fer més valoracions sobre la nova BTT de rodes de 29 polzades (29er). Intentaré deixar de banda les impressions subjectives i la emoció que provoca estrenar màquina.
He intentat reproduir els camins i pujades que més freqüentava amb la 26" per treure'n una valoració clara.
A part de l'efecte clar que una roda grossa supera millor els petits desnivells o irregularitats del terreny, cal tenir en compte que com més grossa la roda més pesa, més inercia i més dificil de dominar és. Per tant cal tenr en compte l'alçada del ciclista i la seva potencia física.
Està clar que si canviem les mides del quadre, potència, bieles. en fució de l'alçada del ciclista, les rodes també han de ser diferents per un ciclista alt que per un de baix. Equilibri és la clau.
Per a ciclistes de 1,85 m crec que la roda de 26 " és totalment insuficient i en el meu cas, portar una roda de més diàmetre m'ha fet sentir molt més còmode des del primer moment. Si que és cert que la bici és més feixuga als canvis de ritmes i a les pujades fortes i prolongades, però planejant i a velocitats superiors als 15 km/h les rodes de 29 són imparables!! et fan volar per sobre les irregularitats del terreny.

Video demostratiu de la pujada al Puig de la creu per la cara nord (Camí dels Bombers) amb 0 peus i 18 minuts i 20 segons a 144 pulsacions de mitjana.. i sobrat. Amb el 29 de plat, 34 de pinyó i rodes de 29" (polsades).
Amb la 26 " vaig pujar a igualtat de condicions amb 18 minuts i 08 segons i 141 ppm mitjanes.. vol dir que no tot són flors i violes, sobretot en rampes tant extremes del 20 % mantingudes.. però molt més cómode amb la de 29.. això si.

1 comentari:

JMBorràs Jr ha dit...

Excel·lent Pep!
Moltes gràcies,

Joan Manel